17 Nisan 2014 Perşembe

Ukrayna’nın kaderi Cenevre’de görüşülüyor

Ukrayna’nın güneydoğusunda gerilim noktalarının sayısı artıyor. Olayların merkezi Donetsk, ancak Harkov, Odessa, Lugansk, Dneprepetrovsk, Nikolayev vilayetlerinde de Rusya yanlısı ayrılıkçılar valiliklere ve güvenlik güçlerine ait binaları işgal etme  girişimlerini sürdürüyor.


Mariupol’de çatışma: 3 ölü, 13 yaralı, 63 gözaltı 

Dün akşam saatlerinde Donetsk’e bağlı Mariuopol kentinde askeri birliğe saldırı düzenleyen ayrılıkçılarla polis arasında çatışma çıktı. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov çatışma sırasında 3 ayrılıkçının öldürüldüğünü, 13’nün yaralandığını, 63’nün gözaltına alındığını açıkladı.
Avakov sosyal medyada yayınladığı mesajında “Gece Mariupol’deki Ulusal Muhafız Alayına ait askeri birliğe saldıran yaklaşık 300 kişilik terörist grubu zararsızlaştırmak için İçişleri Bakanlığı operasyon düzenlemiştir” diye yazdı.
Bakan, ayrılıkçıların askerlere Molotof kokteyli ve silahlarla saldırdığını, buna karşılık birlikten önce uyarı ateşi açıldığını, ardından ise operasyon yapıldığını bildirdi. Arsen Avakov, Ukrayna güvenlik güçlerinin saldırı sırasında kayıp vermediğini vurguladı ve operasyonun sürdüğünü belirtti.
Kramatorsk’daki askeri araçlar geri çekildi 
Donetsk’in Kramatorsk kenti yakınındaki Pçelkino ilçesinde bulunan Ukrayna askerlerinin ise görev yerlerine geri döndüğü haber veriliyor. Haberlere göre, ilçede iki gündür Rusya yanlılarının ablukaya aldığı askerler ve askeri araçların geriye – Dneprepetrovsk’daki sürekli görev yerine dönmesine karar verildi. Ukrayna Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada 15 askeri aracın geri döndüğü, yerli ahali ile her hangi çatışma çıkmadığı bildirildi. Ukraynalı askerlerin çıkarken
Donestk ve Lugansk’da birlik gösterileri düzenlenecek 
Mairupol da dahil, Donetsk ve Lugansk’da bugün Ukrayna’nın birliğini destekleyenlerin sokağa çıkması bekleniyor. İki bölgenin çeşitli kentlerinde birlik mitinglerinin yapılması planlanıyor. Donetsk’deki gösterinin organizatörleri ülke liderlerini ve tüm siyasi güçleri de mitinge davet etti. Lugansk’daki protestoyu ise bölgedeki dört üniversitenin rektörlerinin organize ettiği açıklandı.
Özellikle Donetsk’deki mitingin çok önemli olduğu bildiriliyor. Çünkü Donetsk, şu an Rusya yanlısı ayrılıkçıların en organize olduğu bölgelerin başında geliyor ve olayların merkezi konumunda. Bölgedeki bazı kentlerde ayrılıkçıların gösterileri ve işgalleri sürüyor.
Ukraynalı uzmanlara göre, bugün Donetsk’in kader günü olabilir. Askeri uzman Dmitri Tımçuk’a göre, Donetsk vilayeti Kırım’dan sonra Rusya’nın pilot projesi ve burada Moskova’nın planı gerçekleşirse, anında aynı senaryo Lugansk ve Harkov vilayetlerinde de gerçekleştirilecek. Çoğu Rus uzmanlar da aynı görüşte.
Rus siyaset uzmanı Stanislav Belkovskiy’e göre, Putin’in maksimum hedefi Ukrayna’nın güneydoğusunu tamamen ele geçirerek, bu ülkeyi Karadeniz’den tamamen koparmak. Belkovskiy, Putin’in Donetsk’te Transdinyester arasında bağımsız devletlerden ibaren tampon bölge oluşturmak niyetinde olduğunu ve bir taktik adamı olarak uzun vadeli değil, kısa vadeli hedefe dönük adımlar attığını yazdı.
Ukrayna’nın kaderi bugün Cenevre’de görüşülüyor 
Bölgede gerilim ve bu gerilime yönelik tartışmalar fonunda bugün Cenevre’de Ukrayna’nın kaderi görüşülecek. Cenevre’de Ukrayna, Rusya, ABD ve AB’nin katılımıyla dört taraflı görüşmeler yapılacak.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa görüşme öncesinde AB yüksek komiseri Catherine Ashton’la bir araya geldi.
Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, Deşitsa’nın Cenevre’ye bir direktifle gittiğini söyledi: “Rusya hükümeti kısa sürede  keşif ve sabotaj gruplarını Ukrayna’dan çeksin, teröristler kınansın ve onların kamu binalarını boşaltması talep edilsin”
Yatsenyuk, Cenevre görüşmesinden  sadece protokol niteliği taşıyan karar değil, terörün kınanmasına, Ukrayna’nın istikrara kavuşmasına, Rusya ile Ukrayna arasında diyalog başlatılmasına dönük ciddi kararlar beklediklerini vurguladı.
Lavrov Cenevre görüşmesine katılıyor 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da dört taraflı görüşmeye katılmak üzere Cenevre’ye gittiği bildirildi. RİA Novosti ajansına bilgi veren diplomatik kaynak, Lavrov’un görüşmeye katılacağını açıkladı. Daha önce Rusya tarafı birkaç kez, Ukrayna’nın ayrılıkçılara ateş etmesi durumunda görüşmeye katılmayacağını açıklamış, Kiev ise her halükarda görüşmenin gerçekleşeceğini bildirmişti.
Sikorsky: “Ukrayna’yı satmayacağız” 
Uzmanlar Cenevre görüşmesi konusunda çok umutlu değil. Avrupalılar ise AB ve ABD’nin Rusya’nın saldırısına karşı direniş göstereceğini vaat ediyor.
Polonya  Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Batılı devletlerin bugün Cenevre’de Rusya’nın Ukrayna konusundaki saldırılarına karşı direneceğinden ve Ukraynalıların çıkarlarını satmayacağından emin olduğunu bildirdi. Sikorski, “Ukrayna’yı satmayacaklar, eminim” diye konuştu.
Polonya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’nın federalleşmesinin çok tehlikeli olduğunu bildirdi ve ülkenin bu durumda AB ile ortaklık anlaşmasını ve reformları gerçekleştiremeyeceğini vurguladı.
Sikorski, Ukrayna’nın federalizasyonunun İsviçre veya ABD’deki gibi değil de, Bosna’daki gibi sonuçlanabileceğini söyledi: “Biz büyük bir devletin büyük bir Avrupa ülkesine Anayasasını değiştirmeyi empoze etmesi gibi sömürge söylemlerini kabul edemeyiz. Ukrayna kendisi isterse, Anayasasını değişir”.
Polonya Dışişleri Bakanı, Rusya’ya Ukraynalıların kararlılığını denememe tavsiyesinde bulundu ve Moskova’yı Batı ile çatışmada kendi imkanlarını gözden geçirmeye çağırdı. Sovyetler Birliği’nin Batı ile savaştan mağlup ayrıldığını hatırlatan Sikorski, bu çatışmanın da  Rusya için kötü sonuçlanabileceğini vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara