7 Nisan 2014 Pazartesi

Ukrayna teyakkuzda

Ukrayna’nın güneydoğusunda Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasıyla birlikte başlayan ayrılıkçı eğilim yaklaşık iki haftalık aranın ardından yeniden başladı. Dün öğleden sonra güneydoğudaki ayrılıkçıların merkezi konumundaki Donetsk kentinde Rusya yanlıları yeniden sokağa çıktı.

“Rusya” ve “referandum” sloganı atan ayrılıkçılar Donetsk Bölge Valililiği binasını işgal etti. Binanın girişindeki Ukrayna bayrağını kaldırarak yerine Rusya bayrağı diken ayrılıkçılar Valilik önünde barikat kurdu. Ardından ayrılıkçılar Donetsk’te Güvenlik Servisi binasını da işgal etti. Sosyal medyada yer alan bildirilerde kendilerini Donbas Halk Misili olarak tanımlayan grubun gece 03:32’de Donetsk Güvenlik Servisi binasını işgal ettiği bildirildi. 



Rusya yanlıları gece saatlerinde Lugansk’ta ve Harkov’da da benzeri operasyonlar gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde Lugansk Güvenlik Servisi binasının ablukaya alındığı haber verildi. Binanın içerisinde kimliği belirsiz silahlıların dolaştığı bildirildi. 
Harkov’da ise Valilik binasını işgal eden ayrılıkçılarla polis arasındaki görüşmeler sonucu işgale son verme yönünde anlaşma sağlandığı kaydedildi. Polisten yapılan açıklamada görüşmeler sonucu göstericilerin binayı gönüllü olarak terk etmeyi kabul ettikleri bildirildi.  İçişleri Bakanı Arsen Avakov da sosyal medya aracılığıyla Harkov Valiliği’nin ayrılıkçıların işgalinden kurtarıldığını duyurdu. 
Rusya'dan ayrılıkçılara talimat 

Kırım’ın işgalinden itibaren Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik planlarıyla ilgili sosyal medya üzerinden önemli bildiler veren Askeri Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Dmitri Tımçuk ise Donetsk ayrılıkçılarının Kremlin’den yeni eylem planı aldıklarını bildirdi. Timçuk, bu plana tüm bölgedeki ayrılıkçıların faaliyetlerini koordine edecek  “Donetsk Cumhuriyeti” Bölgesel Koordinasyon Merkezinin kurulmasının ve referandum sürecinin başlatılmasının dahil olduğunu vurguladı.  Askeri uzman, Kremlin’in daha önceki planında düzeltme yapıldığını, Moskova’nın Ukrayna’nın güneydoğusunun Rusya’ya bağlanması planından vazgeçtiğini bildirdi. Timçuk’a göre, Moskova Ukrayna’nın doğusunu ele geçiremeyeceğini anladığı için planda değişiklik yaptı ve işgal yerine bu bölgelerin bağımsızlık talebinde bulunmaları planını uygulama talimatı verdi. 

Yatsenyuk: Rusya, işgal planını gerçekleştirmeye başladı 

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk ise doğu bölgelerinde Rusya’nın işgal planının gerçekleştirilmesine başlandığını bildirdi. Yatsenyuk, Rus ordusunun Ukrayna’nın güneydoğusunu işgal etmesine fırsat vermeyeceklerini söyledi ve bu bölgede yaşayan vatandaşların sağduyusuna inandıklarını vurguladı.  Başbakan, Rusya askerlerinin Ukrayna sınırına 30 kilometre mesafede bulunduğunu belirtti. Yatsenyuk,  Rusya’nın işgal planına karşı oldukça net plan hazırladıklarını duyurdu.  Bu arada İçişleri Bakanı Arsen Avakov’un Harkov’a, Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema’nın Donetsk’e, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Andrey Parubiy ile Güvenlik Servisi Başkanı Valentin Valivayçenko’nun Lugansk’a gittiği bildirildi. Cumhurbaşkanı adayı Yuliya Timoşenko'nun da Donetsk'e gittiği haber verildi. 

Saakaşvili'den uyarı

Bu arada, Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Ukrayna yönetimine ve Batı'ya uyarıda bulundu. Saakaşvili, 48 saat içerisinde güneydoğudaki kamu binalarının işgaline son verilmemesi durumunda Rusya'nın işgale başlayacağını bildirdi.  Mihail Saakaşvili, Ukrayna'nın güneydoğusunda seferberlik ilan etmenin tam zamanı olduğunu vurguladı.

Kremlin, Ukrayna'daki seçimleri ne pahasına olursa olsun bozmak niyetinde 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve DIşişleri Bakanı Sergey Lavrov daha önce yaptıkları açıklamalarda, Ukrayna'nın güneydoğusunu işgal etme planlarının olmadığını bildirmişlerdi. Ancak görünen, Kremlin'in bu bölgede de Kırım senaryosunu gerçekleştirme yönündeki planını rafa kaldırmadığı. Moskova, ne pahasına olursa olsun Ukrayna'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin iptal edilmesi için uğraşıyor. Çünkü Kremlin Kiev'i sürekli baskı altında tutabilmesi için "meşruiyeti olmayan yönetim" kozunu bir süre daha elinde bulundurmaya ihtiyaç duyuyor. 25 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleşirse, bu koz ortadan kalkmış olacak. Seçimin gerçekleşmemesi için ise Ukrayna'da ya savaş çıkması, ya da olağanüstü  hal ilan edilmesi gerekiyor. Moskova, şimdilik işgal tehdidiyle ve ayrılıkçıları harekete geçirerek ikinci ihtimalin gerçekleşmesine çalışıyor.  Ukrayna'ya "sunulan" tercih yine çok zor: ya seçimden, ya topraktan vazgeçmek... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara