7 Ocak 2014 Salı

Soçi'de olimpiyat yasakları

1389096577_putin.jpg22. Kış Olimpiyat Oyunlarının düzenleneceği Soçi kenti bugünden itibaren neredeyse kapalı güvenlik bölgesine dönüşecek. 
Soçi Olimpiyatları 5-23 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. 7-16 Mart tarihleri arasında ise kentte Paralimpik Oyunları devam edecek. Soçi’de özel güvenlik rejimi bugün – 7 Ocak’ta başlayacak ve 21 Mart’a kadar devam edecek. 
Katılımcıların ve misafirlerin güvenliğini sağlayacak Rusya Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı birimler bugün itibari ile yüksek alarm düzeyinde nöbete başlıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi Olimpiyatları öncesinde oyunlarla ilgili olmayan toplantıların düzenlenmesi için kent yönetimine, polise ve diğer güvenlik güçlerine ilave yetkiler veren kararnamesi de bugün yürürlüğe giriyor. Söz konusu kararnameye göre, 7 Ocak-21 Mart tarihleri arasında Soçi’de tüm miting, yürüyüş, gösteri ve benzeri toplantılar yalnız kent yönetimi ve güvenlik güçleri tarafından belirlenen yerde, belirlenen zaman diliminde ve belirlenen katılımcı sayısıyla düzenlenebilir. Yani, bu kararnameyle aslında gösterilere izin veriliyor, ancak bu izin yerel yönetim, İçişleri Bakanlığı ve Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) onayına bağlanıyor.
1389096597_pic1358251055.jpg
Uzmanlara göre, aslında Devlet Başkanının kararnamesi Soçi’de resmi görevli olmayan kimsenin giremeyeceği kapalı güvenlik bölgesi oluşturma amacı taşıyor. Kapalı bölgenin sınırı ise Karaçay-Çerkez sınırından Rusya-Gürcistan (Abhazya) sınırına kadar uzuyor. 
Ayrıca, kapalı bölgenin yanı sıra bir de kontrollü bölge oluşturulması öngörülüyor. Bu bölgeye sadece polis kontrolünden sonra girmek mümkün olacak. Soçi’ye girişi 30 binden fazla polis ve jandarma kontrol edecek. 
1389096626_04112946.621164.9162.jpg
Bugünden itibaren Soçi’de özel trafik kuralları da yürürlüğe giriyor. Olimpiyat başkentine kendi arabasıyla girmek isteyenler araçlarını kentin dışındaki özel otoparklara bırakmak zorunda kalacaklar. Çünkü Soçi plakası taşımayan araçların kente girişi yasak. Söz konusu otoparklar ise Soçi’nin merkezinden en az 100 kilometre uzakta. 
Soçi’ye yalnız olimpiyat için akreditasyonu yapılmış araçlar girebilecek.  Onlar için ayrıca şerit oluşturulacak. Akreditasyonu olmayan otomobillerin bu şeride geçmesi yasak. 
Soçi’deki güvenlik kurallarını ihlal edenleri ciddi cezalar bekliyor. Olimpiyat şeridine geçen, bu şeritte hareket veya park eden otomobil sahipleri 5 bin ruble, yani 324 TL ceza ödemek zorunda kalacak. Soçi sınırları içerisinde kayıtlı olmayıp devlet tescil numaralarını değiştiren kişiler ise 3 bin ruble, yani 194 TL ceza bekliyor. 
1389096652_2014010610342953725.jpg
Olimpiyatlar döneminde toplu ulaşım da yeniden düzenlenecek. Bazı otobüslerin güzergahı değiştirilecek. Ayrıca, Soçi sakinlerinden de olimpiyatlar döneminde kendi otomobillerini kullanmamaları, toplu taşıma araçlarını kullanmaları istenecek. Olimpiyatlar dolayısıyla kentte göçmenlere yönelik kurallar daha sıkı şekilde uygulanacak. 
1389096671_771226571.jpg
Ancak olağanüstü önlemlere rağmen, Volgograd’daki terör eylemlerinden sonra Rusya’nın Soçi Olimpiyatlarının güvenliğini tek başına sağlayamayacağına ilişkin endişeler mevcut. Özellikle Rusya’nın bir numaralı devlet düşmanı saydığı Doku Umarov’un altı ay önce taraftarlarını olimpiyatları bozmaya çağırmasını ve Volgograd’daki terör eylemlerini hatırlatan Batılı uzmanlar ve medya, Moskova’nın diğer ülkelerden destek alması gerektiğini savunuyor.  ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in de iki gün önce Rus meslektaşı Sergey Şoygu ile telefon konuşmasında olimpiyatlar öncesi terör tehdidinin önlenmesi için yardımda bulunmaya hazır olduklarını bildirdiği açıklandı. 
Özetle, Soçi Kış Olimpiyatları artık bir spor bayramı olmaktan çıkmış durumda. Olimpiyatlarla ilgili konuşulan en son konu spor…

(Gönül Şamilkızı - TRT Türk Artı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara