8 Ekim 2013 Salı

Azerbaycan'da seçime 24 saat kala son durum

1381204911_482f83ff-4564-459a-886a-4254c1ccda41mw1024ns.jpgAzerbaycan halkı yarın sandık başına gidiyor. Yarın saat 08:00’da tüm ülkede ve yurtdışında kurulan 38 seçim sandığında oy kullanma işlemi başlayacak.  Oylama saat 19:00’da sona erecek.  Resmi olmayan ilk sonuçların seçim gecesi saat 00:00'da açıklanacak. 10 Ekim'de AGİT, Avrupa Parlamentosu ve AK PM gözlemcileri de ortak bir basın toplantısıyla ilk sonuçları değerlendirecek. 



Propaganda yasağı başladı

Ülkede 21 gün süren cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası bugün itibari ile sona erdi. Oylamaya 24 saat kala, yani bugün saat 08:00’da ülkede propaganda yasağı başladı.  Bu saat itibari ile cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan 10 adayın sokakta ve medyada propaganda yapması  yasak. 

Bakü’de seçim havası yok 

Gerçi Azerbaycan’da çok fazla propaganda kampanyasının yürütüldüğü de söylenemez.  Başkent Bakü’de ve bölgelerde seçim havası neredeyse yok gibi. İktidar temsilcileri özel bir kampanya yürütülmesine  gerek kalmadan da vatandaşın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e oy vereceğini söylüyor. Muhalefete göre ise, ülkede seçim kampanyası yapılması için imkanlar mevcut değil ve halk, değişime inanmadığı için  seçime ilgi göstermiyor. 

Azerbaycan’da seçim propaganda için mevcut 125 seçim bölgesinden 76’da bir açık ve bir kapalı olmak üzere 152  mekan tesis edildi.   Bu mekanların büyük çoğunluğu kullanılmadı. Bakü’deki mitingler Yasamal bölgesinde bulunan küçük “Mahsul” stadyumunda yapıldı. Stadyumu en  çok kullanan muhalefet oldu.  İktidar partisi ise seçim kampanyası boyunca Bakü’de ve bölgelerde düzenlenen konserlere ağırlık verdi. 

Azerbaycan’da, hatta başkent Bakü’de bile adayların seçim posterlerine çok az yerde rastlamak mümkün. Bunun nedeni de posterlerin sadece belirli yerlere asılmasına izin verilmesi. Başkentin sınırlı  noktalarında ayrılan reklam panolarında tüm adayların posterleri bulunuyor. Tüm adayların posterleri aynı panoya asılmak zorunda. 
1381205379_lovhesechki-1.jpg
Son yıllarda miting için ayrılan yerlerin sınırlı, imkanların ise az olması nedeniyle propaganda kampanyasının en önemli ayağını İçtimai Televizyonda ve radyoda düzenlenen açık oturum programları oluşturuyor. Özellikle televizyondaki konuşmalar seçmenin kampanya boyu en fazla ilgi gösterdiği seçim faaliyeti… 21 gün içerisinde haftanın çift günleri İçtimai Televizyon’da, tek günleri ise İçtimai Radyoda olmak üzere günde 1 saatlik açık oturum programları düzenlendi.  Her programda her aday 6 dakika süreyle konuşma yaptı.  Bu yılki televizyon programlarının en dikkat çekici özelliği eleştirilerin ve hakaretlerin dozunun yüksekliği oldu.

Azerbaycan’da bütünlükte seçim kampanyasında  en öne çıkan faktörlerden birisi ise sosyal medya. Sosyal medya bu yıl seçim kampanyasının en önemli ayağını oluşturdu. Seçim kampanyası, İTV’deki konuşmalar dışında neredeyse Facebook  ve nispeten sınırlı da olsa Twitter üzerinden yürütüldü.

Batı’dan gelen açıklamalar önemseniyor

Batının ve uluslararası kuruluşların seçimlerle ilgili açıklamaları Azerbaycan’da halen gerek iktidar, gerek muhalefet için önemli. Özellikle muhalefet , her ne kadar Batıyı demokratik değerleri savunmamakla suçlasa dahi, bu cepheden gelen eleştirileri önemsiyor.  İktidar ise eleştirileri kabul etmemekle birlikte, Batıdan gelen “ileriye doğru bir adım” türünden açıklamaları  kendi meşruiyetinin ve seçimlerin demokratikliğinin kanıtı olarak gösteriyor. 

Seçime 24 saat kala ABD’den açıklama

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 24 saat kala ABD , özgür, adil ve şeffaf seçim çağrısı yaptı.1381205465_abd-disisleri-bakanligi-sozcusu-turkiye-deki-50301423382o.jpgABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Azerbaycan vatandaşlarının seçime katılımını teşvik ettiklerini, seçim günü ve sonrasında şiddet ve tahrikten kaçınılmasını önemsediklerini belirtti. Marie Harf, Azerbaycan yetkililerini fikir ve serbest toplanma özgürlüğü gibi temel hakları yerine getirmeye çağırdı.  Özellikle seçim kampanyasında gazetecilere yönelik baskılardan endişe duyduklarını belirten sözcü, hafta sonu ABD’nin seçim sonuçları ile ilgili açıklama yayacağını bildirdi. 

Aliyev'den Batı'ya sert çıkış 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise dün yaptığı açıklamada seçimlerin adil ve şeffaf geçeceğini, halkın iradesinin sandığa yansıyacağını söyledi. Aliyev, dün katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısında iktidarına yönelik eleştirilerde bulunan Batıya da  sert çıktı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, tüm dış partnerlerle ilişkileri karşılıklı saygı, bir-birisinin iç işlerine karışmama ve karşılıklı çıkar üzerinde kurduklarını söyledi. Aliyev, bu konudaki deneyimlerinin diğer ülkeler için de örnek teşkil edebileceğini vurguladı: “Biz kendi çıkarlarımızı gerektiği gibi savunuyoruz. Kimsenin iç işlerine karışmıyoruz. Birisinin bizim iç işlerimize karıştığını gördüğümüzde de buna sert tepki veriyoruz ve önlüyoruz. Son on yılın tecrübesi bu tür çabaların beyhude olduğunu ortaya koyuyor.  Önceleri Azerbaycan’a baskı yapmakla bazı konuların çözümünü sağlamanın mümkün olduğunu düşünen tüm yabancı kuruluşlar ve devletler artık Azerbaycan’la  dikta diliyle konuşmanın mümkün olmadığını anlıyor”. 

Seçime 24 saat kala Azerbaycan’da durum böyle.  Süreci Bakü’de takip eden TRT Türk Artı, gün web sayfası üzerinden canlı yayınlarla notları aktarmaya devam edecek. 

(Gönül Şamilkızı  - TRT Türk Artı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara